فهرست مطالب

مدیریت نوآوری - سال دهم شماره 4 (پیاپی 38، زمستان 1400)

مجله مدیریت نوآوری
سال دهم شماره 4 (پیاپی 38، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا گلعلی زاده، سید حبیب الله طباطبائیان*، غلامرضا زمردیان صفحات 1-27

    یکی از مولفه های بسیار تاثیرگذار در ارتقای عملکرد،رشد و توسعه شرکت های دانش بنیان، و در عین حال چالش و مانع اصلی در رشد و توسعه آنها محدودیت های منابع مالی می باشد. لذا پژوهش حاضر با هدف شناسایی چالش های فرایتد تامین مالی شرکت های دانش بنیان در ایران انجام شده است که از نظر هدف کاربردی بوده و به روش آمیخته اکتشافی انجام شده است. مشارکت کنندگان بالقوه در بخش کیفی بازیگران مرتبط که به روش نمونه گیری هدفمند و با رویکرد گلوله برفی انتخاب شده اند. جامعه آماری در بخش کمی نیز به روش تصادفی ساده انتخاب شده اند. داده های حاصله در بخش کیفی با استفاده از تحلیل مضمون و در بخش کمی با استفاده از آزمون t مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. روایی و پایایی نتایج در بخش کیفی با استفاده از رویکرد تطابق همگونی یافته ها و مورد ارزیابی و تایید قرار گرفتند. بر اساس نتایج پژوهش حاضر، ضعف های دانشی، سازمانی و حرفه ای شرکت های دانش بنیان، ریسک گریزی و ضعف عملکردی صندوق های تامین مالی موجود، عدم اتصال این نوع شرکت ها به بنگاه های بزرگ به منظور استفاده از توان مالی، سرمایه گذاری و بازاریابی ، کمبودصندوق ها و بیمه های ضمانت اعتبار، ضعف های فرهنگ اجتماعی برای مشارکت و سرمایه گذاری و مسایل زیرساختی(سیاستی، قانونی، اجرایی و ..) از مهم ترین چالش های فراروی تامین مالی شرکت های دانش بنیان محسوب می شوند

    کلیدواژگان: تامین مالی، چالش ها، شرکت های جدید مبتنی بر فناوری، شرکت های دانش بنیان
  • مرجان نیرومند*، آرش شاهین، امیررضا نقش، حمیدرضا پیکری صفحات 29-61

    امروزه در ایران رویدادهایی همچون تحریمهای اقتصادی، تورم و بیکاری، قدرت خرید مصرف کنندگان را کاهش داده و از سوی دیگر تولیدکنندگان را با مشکلات تامین مواد اولیه و هزینه های تولید روبرو ساخته است. در این شرایط صنایع کوچک و متوسط نسبت به صنایع بزرگ نیاز به توجه بیشتری دارند، زیرا این صنایع علیرغم خاصیت انعطاف پذیری و اشتغال زایی، نیازمند نوآوری برای ماندن در عرصه رقابت می باشند. در این شرایط، نوآوری باصرفه می تواند مناسب باشد که به پایداری و ایجاد منافعی برای جامعه نیز توجه دارد. لذا هدف مقاله حاضر، مدل سازی پویای توانمندسازهای نوآوری باصرفه در صنایع کوچک و متوسط تولیدکننده لوازم خانگی است. ابتدا با مرور ادبیات، توانمندسازها شناسایی شده و در پرسشنامه ای در اختیار 200 نفر از خبرگان صنعت قرار گرفته و با تحلیل عاملی اکتشافی، بارهای عاملی مشخص شده و درنهایت، اقدام به مدل سازی پویای متغیرها شده است. بر اساس نتایج، از مهم ترین توانمندسازها در نوآوری باصرفه، حمایت مدیریت است که منجر به استفاده از ظرفیت های محلی و به کارگیری رویکرد مدولار در تولید شده و هزینه دسترسی به عوامل تولید را کاهش می دهد. سرمایه گذاری در تحقیق و توسعه به شناسایی مواد اولیه ارزان تر، طراحی های خلاقانه و ایمن تر منجر شده و توجه به مسایلی اجتماعی و مسایل زیست محیطی نیز به اهداف این نوآوری کمک خواهد نمود.

    کلیدواژگان: نوآوری باصرفه، توانمندساز نوآوری، صنایع کوچک و متوسط، تحلیل عاملی اکتشافی، پویایی شناسی سیستم ها
  • فضه قنبری قلعه رودخانی، میرهادی موذن جمشیدی* صفحات 63-88

    هدف از انجام این تحقیق، شناسایی عوامل موثر بر خلاقیت و نوآوری کارکنان سازمان های نظامی با بکارگیری روش فراتحلیل و نرم افزار CMA2 می باشد. در این راستا، کلیه مقالات چاپ شده در نشریات فارسی زبان و انگلیسی زبان، ازطریق پایگاه های علمی معتبر و با استفاده از کلیدواژه هایی چون خلاقیت، نوآوری، سازمان های نظامی و... مورد بررسی قرار گرفتند. پس از انجام بررسی و در نظر گرفتن معیارهای ورودی و خروجی، 18 مطالعه وارد فرایند فراتحلیل شدند. یافته ها نشان داد از بین عوامل موثر بر خلاقیت و نوآوری در سازمان های نظامی، 1 مورد (7 درصد) دارای اندازه اثر کمتر از 3/0، 4 مورد (27 درصد) دارای اندازه اثر بین 3/0 تا 5/0 و 10 مورد (66 درصد) دارای اندازه اثر بالاتر از 5/0 هستند و به ترتیب متغیرهای یادگیری، کیفیت سیستم آموزشی، توانمندسازی روانشناختی، منابع مادی، فرهنگ سازمانی، مدیریت دانش و سبک رهبری دارای بیشترین اندازه اثر و نیازهای انگیزشی چون احترام و خودشکوفایی دارای کمترین اندازه اثر هستند. بنابراین، سازمان های نظامی با تاکید بر عواملی چون آموزش، سبک رهبری و فرهنگ و با روش هایی چون برگزاری گردهمایی ها، همایش ها، کارگاه های آموزشی و توجیهی و توسعه فرهنگ یادگیری، می توانند انگیزه تولید ایده های نو و عملی را در کارکنان خود افزایش دهند.

    کلیدواژگان: خلاقیت، نوآوری، سازمان نظامی، فراتحلیل
  • رضا رستمی، بیژن رضایی*، سهراب دل انگیزان صفحات 89-120

    رویکرد توسعه خوشه ای به عنوان یکی از راهبردهای نوین توسعه صنعتی در دو دهه اخیر مورد توجه سیاست گذاران کشورها قرار گرفته است. خوشه های کسب وکار به عنوان یک تمرکز مکانی از بنگاه ها با فرصت ها و تهدیدهای مشترک به منظور ادامه حیات در یک محیط رقابتی پرتلاطم، نیازمند توجه همزمان به کاوش فرصت های آینده و بهره برداری از قابلیت های کنونی بوده و تحقق دوسوتوانی در خوشه های کسب وکار به عنوان سیستم های باز با پیوندهای پیچیده اقتصادی و اجتماعی، نیازمند شناخت تعامل میان بازیگران و توجه به ترجیحات آنهاست. این تحقیق از منظر گردآوری اطلاعات، توصیفی و از نظر نوع داده ها کیفی بوده و مبتنی بر مطالعه مقالات، اسناد سیاستی، گزارش ها و مصاحبه با خبرگان انجام شده است. به دلیل پیچیدگی مناقشه میان بازیگران، با استفاده از یک مدل نظریه بازی ها موسوم به مدل گراف، تعاملات و ترجیحات میان بازیگران مختلف خوشه های کسب وکار دوسوتوان مدل سازی و تحلیل شده و بر اساس آن محتمل ترین نتایج ارایه گردیده است. نتایج مدل نشان می دهد دولت، بنگاه های خوشه های کسب وکار و مراکز علمی و تحقیقاتی سه بازیگری هستند که با بهبود یک جانبه در وضعیت تعادلی جدید قرار می گیرند در حالی که نهادهای تامین مالی و مراکز خدمات توسعه کسب وکار، وضعیت تعادلی جدیدی ندارند.

    کلیدواژگان: خوشه کسب وکار، دوسوتوانی، نظریه بازی، مدل گراف
  • علی اعتمادی فرد*، سید کمال طبائیان، عباس خمسه، نازنین پیله وری سلماسی صفحات 121-147

    در این تحقیق سعی شد مدلی برای نوآوری خدمات بانکداری الکترونیک بر اساس قابلیت های پویا ارایه گردد. روش تحقیق پژوهش حاضر، روش پژوهش ترکیبی از نوع طرح متوالی- اکتشافی است. جامعه آماری پژوهش حاضر، کارشناسان و خبرگان حوزه بانکداری الکترونیک هستند. در تحقیق حاضر رویکرد هدفمند در انتخاب نمونه کیفی تحقیق استفاده می گردد. ابزار گردآوری داده ها در تحقیق حاضر، پرسشنامه دلفی و پرسشنامه تصمیم گیری چند معیاره بود. برای تحلیل داده ها از دو تکنیک دلفی فازی و دیمتل فازی کمک گرفته شد؛ به نحوی که با تکیه بر مبانی نظری و تحقیقات تجربی انجام گرفته در حوزه نوآوری و قابلیت های پویا، شاخص های مهم این دو حوزه در ارتباط با بانکداری الکترونیک استخراج شد. نتایج دلفی فازی در نهایت 13 شاخص برای نوآوری خدمات و 17 شاخص برای قابلیت های پویا به دست داد. شاخص های نوآوری خدمات و قابلیت های پویا بر اساس مبانی نظری، ذیل 11 معیار دسته بندی شده و در قالب مفهوم کلی وارد تحلیل دیمتل فازی شدند. نتایج دیمتل فازی، معیارها را در دو گروه اثرگذار و اثرپذیر دسته‎بندی کرد، به نحوی که 6 معیار در گروه معیارهای اثرگذار و 5 معیار به عنوان معیارهای اثرپذیر معرفی شدند. براین اساس، سازمان دهی مجدد سیستم ارایه خدمات، از بیشترین تاثیرگذاری، و مفهوم سازی، از میزان تاثیرپذیری بسیار زیادی برخوردار است.

    کلیدواژگان: نوآوری خدمات، قابلیت های پویا، بانکداری الکترونیک، دیمتل فازی
  • هادی عظیمی نژاد*، علی حمیدی زاده، غلامرضا جندقی، ابوالفضل سهرابی صفحات 149-178

    صنعت فین تک در دنیا و در کشور، صنعتی نوظهور است و در مسیر توسعه با چالش های گوناگونی در حوزه های اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی رو به رو است که بخشی از این چالش ها مربوط به قوانین، مقررات و اسناد فرادستی حوزه اقتصاد و فناوری کشور می باشد. مقاله حاضر با هدف بررسی چالش های اسناد فرادستی در ارتباط با صنعت فین تک نگاشته شده است. راهبرد پژوهشی این تحقیق، تحلیل مضمون است که طی آن با مطالعه اسناد مرتبط و کدگذاری بندهای منتخب، فرصت ها و آسیب های اسنادفرادستی در ارتباط با هر یک از ابعاد زیست بوم صنعت فین تک شناسایی گردیده و پس از ارایه، به تایید نخبگان حوزه رسیده است. یافته های این پژوهش حاکی از حاکمیت روح تنظیم گری بر قوانین و مقررات این حوزه است که با توجه به نوپا بودن این صنعت در کشور تا حدودی قابل پذیرش است. همچنین غالب اسنادفرادستی حاکم بر این حوزه، در ارتباط با کسب و کارهای حوزه پرداخت تدوین شده است. اسناد موجود علاوه بر آن که تمامی حوزه ها و ابعاد زیست بوم فناوری های پولی و مالی را پوشش نمی دهند، در خصوص تعیین تکلیف مواردی چون حیطه مسیولیت و اختیارات بانک مرکزی، پوشش ریسک کاربران و سرمایه گذاران، لزوم افزایش شفافیت و استانداردسازی جریان اطلاعات در زیست بوم فین تک و ایجاد توازن میان تسهیل گری جایگزینی فناوران مالی با نهادهای سنتی با چالش جدی رو به رو است

    کلیدواژگان: فین تک، اسناد فرادستی، زیست بوم، قوانین و مقررات، فناوری مالی
|
  • Mohammad Reza Golalizadeh, Seyyed Habibollah Tabatabaeian *, Gholamreza Zomorodian Pages 1-27

    One of the most important and effective components to improve the performance of knowledge-based companies is financial resourcing. The main obstacles in the growth and development of new technology Based Firms are limitations of financial resources and lack of access to sufficient financial resourcing at the right time in accordance with their growth and development. This study was conducted in order to identify financing challenges of new technolpgy Based Firms in Iran. Participants were knowledge-based companies. This is an applied research and the exploratory mixed method is used. Data were selected using purposeful sampling and by means of Snowball sampling method. The statistical population was new technolpgy Based Firms and Financing funds and Facilitating institutions and Politician which are selected by simple random sampling. The validity and reliability of the results in the qualitative part were evaluated and confirmed using the exploratory mixed method. The data were analyzed in the qualitative part by using the thematic analysis and they were analyzed in the quantitative part by using T-test. Based on the results, organizational and professional weaknesses of knowledge-based companies, risk aversion and poor performance of existing financing funds, lack of funds and credit guarantee insurances, social and cultural weaknesses for partnership and investment, knowledge-based products market problems, infrastructure issues (political,legal, executive, etc.) are the most important financing challenges of knowledge-based companies.

    Keywords: financing :challenges, New technology Based Firms
  • Marjan Niroumand *, Arash Shahin, Amirreza Naghsh, Hamid Reza Peikari Pages 29-61

    Today in Iran, events such as economic sanctions, inflation and unemployment have reduced the purchasing power of consumers and on the other hand, producers have faced problems in supplying raw materials and production costs. In this situation, small and medium industries need more attention than large industries, because these industries, despite their flexibility and job creation, need innovation to stay competitive. In this situation, frugal innovation can be appropriate, which also pays attention to sustainability and creating benefits for society. Therefore, the purpose of this paper is dynamic modelling of frugal innovation enablers in small and medium-sized home appliance manufacturers. First, by reviewing the literature, the enablers were identified and provided in a questionnaire to 200 industry experts. By exploratory factor analysis, the factor loads were determined and finally, dynamic modelling of variables was performed. According to the results, one of the most important enablers in frugal innovation is management support, which leads to the use of local capacities and the application of a modular approach in production and reduces the cost of access to factors of production. Investment in research and development will lead to the identification of cheaper raw materials, creative and safer designs, and attention to social and environmental issues will also contribute to the goals of this innovation.

    Keywords: frugal Innovation, Innovation Enabler, Small, Medium Industries, exploratory factor analysis, Dynamic system
  • Feze Ghanbari Ghaleroudkhani, Mirhadi Moazen Jamshidi * Pages 63-88

    The purpose of this study is to identify the factors affecting creativity and innovation of military personnel using a meta-analysis approach. This study is a quantitative research and has been done based on meta-analysis approach. In this regard, the related articles published in research journals, in Persian and English, were reviewed. Regarding to the input and output criteria, 18 studies used the meta-analysis, were analyzed using CMA 2 software. The findings show among antecedents of creativity and innovation in Military Organizations, 1 item (7%) had an effect size of less than 0.3, 4 items (27%) had an effect size of 0.3 to 0.5 and 10 items (66%) had an effect size greater than 0.5. Factors such as learning, the quality of the education system, psychological empowerment, organizational culture, knowledge management, organizational conditions and leadership style have the highest effect size and motivational needs as respect and self-actualization have the lowest effect size. Military organizations emphasizing factors such as ability to innovate, leadership style and culture and by ways such as holding meetings, conferences, workshops, and justifying and developing a learning culture, could increase the motivation to produce new and practical ideas for their employees.

    Keywords: creativity, Innovation, military organization, Meta-analysis
  • Reza Rostami, Bijan Rezaee *, Sohrab Delangizan Pages 89-120

    The approach of cluster development as one of the new strategies of industrial development in the last two decades has been considered by policymakers. The business clusters as a spatial focus of firms with shared opportunities and threats, in order to survive in a turbulent competitive environment, requires simultaneous attention to exploring future opportunities and exploiting current capabilities. Ambidexterity in business clusters as open systems with complex economic and social links requires recognizing the interaction between actors and paying attention to their preferences. This research is descriptive in terms of data collection and qualitative in terms of data type which is based on the study of articles, policy documents, reports and conducting interviews with experts. Due to the complexity of the conflict between actors, using a game theory model called graph model, interactions and preferences between different actors of the ambidextrous business clusters are modeled and analyzed and based on it, and the most probable results are presented. The results of the model show that the government, business clusters and scientific and research centers are three actors that are in a new equilibrium state with unilateral improvement, while financing institutions and business development service providers are not in a new equilibrium state.

    Keywords: Business cluster, Ambidexterity, Games Theory, graph model
  • Ali Etemadifard *, Seyed Kamal Tabaian, Abbas Khamseh, Nazanin Pilevari Salmasi Pages 121-147

    In this research, an attempt was made to provide a model for e-banking services innovation based on dynamic capabilities. Research Method The present research is a combination research method of consecutive-exploratory design. The statistical population of the present study is experts and experts in the field of electronic banking. In the present study, a purposeful approach is used in selecting a qualitative research sample. Data collection tools in the present study were Delphi questionnaire and multi-criteria decision making questionnaire. For data analysis, two techniques of fuzzy Delphi and fuzzy DEMATEL were used; In a way that based on theoretical foundations and empirical research in the field of innovation and dynamic capabilities, important indicators of these two areas in relation to e-banking were extracted. The fuzzy Delphi results finally yielded 13 indicators for service innovation and 17 indicators for dynamic capabilities. Service innovation indicators and dynamic capabilities based on theoretical foundations are classified under 11 criteria and entered into fuzzy DEMATEL analysis in the form of a general concept. The results of fuzzy DEMATEL categorized the criteria into two groups of effective and efficient, so that 6 criteria in the group of effective criteria and 5 criteria were introduced as effective criteria. Accordingly, the reorganization of the service delivery system is the most effective, and the conceptualization is very effective.

    Keywords: Service Innovation, Dynamic Capabilities, Electronic banking, fuzzy demitel
  • Hadi Aziminejad *, Ali Hamidizadeh, Gholamreaza Jandaghi, Abolfazl Sohrabi Pages 149-178

    As Fintech is an emerging and growing industry in the world and consequently in the country, it faces various economic, political, cultural and social challenges in its development path, some of which are related to country’s economic and technological laws and regulations. Therefore, the present article has been written with the aim of reviewing and introducing the challenges of upstream documents in relation to the fintech industry. The research strategy of this paper is thematic analysis during which by studying the relevant documents and coding the selected clauses, the opportunities and threats of individual documents in relation to each of the ecological dimensions of the country's finitech industry have been identified and after presentation, have been approved by the elites. The findings of this study indicate the dominance of the restrictive and binding spirit over the laws and regulaions which is somehow acceptable given the industry’s newness in the country, but in the future, it is necessary for these documents to be more encouraging and motivating for businesses and entrepreneurs to ease their entry to the market. Also, according to the analysis, legislation and regulation has not grown in a balanced way in all dimensions of Fintech industry, while most of the existing laws concerns with the payment businesses and other Fintech areas has been neglected so far. Also, in addition to not covering all areas and dimensions of the monetary and financial technologies ecosystem, existing documents face serious challenges in issues such as determining the scope of responsibilities and powers of the central bank, risk coverage of users and investors, transparency and standardization of information flow in Fintech ecosystem, creating a balance between facilitating the replacement of financial technologists with traditional institutions such as banks, stock exchange investment companies and insurance, and other issues that are highly contribute to stabilization and development of this emerging ecosystem.

    Keywords: Fintech, upstream documents, Eco System, Laws, Regulations, Financial Technology